Φλόμος

Φλόμος

Ο φλόμος, αν και λογίζεται κοινό βότανο, αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα θεραπευτικά βότανα που έχουμε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αντιφλεγμονώδεις,  αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό, διουρητικό, ήπιο ηρεμιστικό και συστήνεται κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και άλλων προβλημάτων του αναπνευστικού.  

Ο φλόμος, σύμφωνα με μελέτες, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες

Συγκεκριμένα, ο φλόμος συστήνεται ως ευεργετικός για τη βρογχίτιδα και τον έντονο βήχα, για το κρυολόγημα, για λαρυγγίτιδα και φαρυγγίτιδα, καθώς και σε γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και ρευματισμούς. Επίσης βοηθά και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων, ωστόσο διαθέτει και πολλές ακόμη εφαρμογές, ενώ η χρησιμότητα του είναι γνωστή από πολύ παλιά καθώς οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν από τη ρίζα του φυτού φάρμακο κατά της διάρροιας και παθήσεων των ματιών.

Ακόμη, χρησιμοποιείται σε εγκαύματα, σε φλεγμονές του δέρματος, καθώς διαθέτει και καταπραϋντική δράση, ενώ συστήνεται και σε φλεγμονές των ματιών και το στόματος, αλλά και σε δερματικές παθήσεις. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως και μια από τις πιο “ιδιαίτερες” χρήσεις του που έχουν σκεφτεί οι άνθρωποι, είναι η συμβολή του στο ψάρεμα! Όντας φυτό φαρμακευτικό, σε παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν ως ήπιο “ναρκωτικό”  για τη σύλληψη χελιών σε ποταμούς και ψαριών στη θάλασσα.

Ο φλόμος, σύμφωνα με μελέτες, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες

Μην ξεχνάς πως το Heaven of Beauty είναι πάντοτε εδώ για να λύσει οποιαδήποτε απορία σου μέσω chat, mail, τηλεφώνου, social media και θα χαρούμε πολύ να σε βοηθήσουμε!